Meer over mij.

Biografie.

Op 9 augustus 1960 werd ik als oudste in een gezin van drie kinderen geboren. Na zeven relaxte jaren werd ons gezin getroffen door groot verdriet. Mijn vader overleed plotseling. Een gebeurtenis die tot op de dag van vandaag mijn leven kleurt.

Na de lagere en, middelbare school en verschillende afwijzingen trok ik de stoute schoenen aan, vertrok uit Enschede en ging wonen in Zwolle. Daar begon in maart 1979 mijn nieuwe avontuur: de in-serviceopleiding voor verpleegkundige A die vier jaar zou duren. De eerste periode woonde ik in het zusterhuis en later op kamers. Een niet zo’n vanzelfsprekende stap, want de meeste Tukkers blijven daar waar zij geboren zijn.

In mijn gedachten had ik van het zelfstandig wonen een mooi plaatje gemaakt.  Na verloop van tijd was de nieuwigheid er vanaf. Al snel kroop de eenzaamheid naar ‘binnen’. Ik was wel uit het ‘pijngebied’ vertrokken, maar de pijn nog niet uit mij. De confrontatie met de ellende die ik tijdens mijn stagedagen tegenkwam, maakte mijn leven er niet prettiger op.

In die periode ontmoette ik ook een vriendin, Willemien. Ze zat bij mij in het studiejaar en had iets aantrekkelijks, iets wat ik niet had en me wel nieuwsgierig maakte. Om dat ‘iets’ dichtbij te kunnen ontdekken, vroeg ik of ze verkering met me wilde. Ze zei tot mijn verrassing: ja!

In de tijd daarna ontdekte ik dat het ‘iets’ met Jezus te maken had. In haar kamer hingen posters met teksten. Ik vond het prima, dan maar met Jezus erbij.  Toch liep het anders. Jezus was voor Willemien meer dan het sausje over de bloemkool. Ze hield meer van Hem dan van mij. 

Uiteindelijk heb ik het haar maar gevraagd:: ‘Wie is toch die Jezus?!’. De essentie van haar verhaal was: ‘Er is Iemand die van je houdt, al kent Hij je van binnen en van buiten.’

Onvoorwaardelijke liefde, het bestond blijkbaar. Daar wilde ik meer van weten. Ik raakte overtuigd, gaf me over aan Hem, ik wilde niet langer voor mezelf leven. Het is de beste keuze geweest in mijn leven!

De verpleging was van korte duur. Ik zakte voor de overgang van het eerste naar het tweede jaar en bij de herkansing in juni  opnieuw. In november 1980 liet ik de verpleging achter me en ging  mijn dienstplicht vervullen. Het gaf mij de tijd voor contemplatie, bezinning en het beantwoorden van de vraag: wat als deze periode voorbij is?  

In 1982 begon ik als groepsleider op een schippersinternaat. In de vijf jaar dat ik daar werkte, werd een fundament gelegd waarop ik kon bouwen. Na deze tijd werd ik school-/jeugdmaatschappelijk werker. Zo’n tien jaar heb ik met veel passie deze functie inhoud mogen geven. In ontmoetingen met andere disciplines en de beperkingen die organisaties, hebben, wat te begrijpen is, ontstond het verlangen om een eigen praktijk te starten.

Sinds de zomer van 1997 ben ik werkzaam in mijn praktijk ‘Me And My House’ als orthopedagoog, trainer, spreker en de laatste jaren als mentor.

Wat een enerverende tijd. Naast mijn werk deed ik bijbehorende studies. MBO-inrichtingswerk, HBO-maatschappelijk, eenjarige opleiding psychotherapie voor adolescenten. Op mijn dertigste begon ik aan een studie orthopedagogiek aan de Rijksuniversiteit te Utrecht. 

Tot slot

Ik ben getrouwd met Willemien. Samen hebben we vijf zonen, schoondochters en kleinkinderen. Willemien is al jaren verpleegkundige en werkt tegenwoordig op de afdeling Thoraxchirurgie van de Isala Klinieken te Zwolle.

Mijn visie.

In al die jaren ontstond er een visie op het leven, op de mens. Deze is verweven in mijn werkzaamheden en wil ik graag met jou delen.

In jouw leven liggen twee momenten vast: jij wordt geboren en jij sterft. De tijd daartussen is jouw levensweg; een ware ontdekkingsreis over gladde paden, langs kolkende rivieren en steile bergpaden. Aan het begin van die levensweg staat een klein mensje dat langzaam naar volwassenheid groeit. En als volwassen mens groei jij vervolgens in die volwassenheid. Jij zoekt naar een balans in jouw identiteit, gaat jouw eigenheid ontdekken en zichtbaar maken en leert de kunst te verstaan hoe jij als mens in verbinding met jezelf en jouw context kan leven. Jij bent uniek; er is geen gelijke voor jou geweest en er zal ook geen gelijke na jou komen. Alleen daarom al is het belangrijk om jouw eigenheid te ontdekken. Dat proces begint vanaf de geboorte. Toen jij ter wereld kwam, was jij nog ‘ingepakt’ – vergelijk het met een zipbestand: alles is in het bestand aanwezig, het moet alleen worden uitgepakt – en zijn alleen de contouren van de mens in wording maar zichtbaar. Velen die boven de wieg hingen, meenden al van alles te herkennen, maar toch bleef het een grote verrassing hoe jij toen als baby later als volwassene zal zijn. Naarmate jij groeide, werd dat geleidelijk aan zichtbaar; de nog ‘ingepakte’ wordt uitgepakt, jouw unieke ‘mij’ wordt steeds meer zichtbaar. Jij gaat je eigenheid ontdekken, zodat jij uiteindelijk als volwassene van betekenis kan zijn op de plaats waar jij bent geplaatst.  Jij vindt jouw eigenheid door alles wat jij als kind en later als volwassene, op jouw levensweg tegenkomt – denk aan school, studie, werk, vrienden, huwelijk, gezin, hobby’s en kerk. Stuk voor stuk dagen deze leerplekken jou uit om jouw eigenheid te ontdekken en verbondenheid met anderen is daarin cruciaal.  Die leerplekken zijn dus geen doelen op zich, maar staan in dienst van het hogere levensdoel: je eigenheid zichtbaar maken. Dat wat God als Schepper, heeft weggelegd in jou, laten zien.

Kom in contact.

Ik ben benieuwd naar je vraag of plannen. Stuur je mij een mailtje?

bertreinds@meandmyhouse.nl